Search
Close this search box.

MSCT SKENER - pluća, glave, krvnih sudova, abdomena, kičme

MSCT SKENER GLAVE – MOZAK I ENDOKRANIJUM

Skener glave se koristi u otkrivanju krvarenja u mozgu, mozdanih infarkta, povreda mozga i preloma lobanje. Skenerska angiografija omogucava uvid u krvne sudove glave, aneurzmatska prosirenja i krvarenja iz aneurizme. Skenerom se precizno utvrdjuje postojanje tumora, abscesa u mozdanom tkivu i prosirenja komorskog sistema mozga i likvora.
 
MSCT SKENER NOSA I PARANAZALNIH SINUSA
Multislajsna kompjuterizovana tomografija – MSCT SKENER je metoda izbora u dijagnostikovanju oboljenja, povreda i anomalija nosnih kostiju i nosne supljine kao i paranazalnih sinusa. Precizno detektuje zapaljenjska oboljenje nosne sluznice i polipe nosa i sinusa.  U otkrivanju uzroka cestih krvarenja iz nosa, zapusenosti nosa i sinusa, nedostatku ili oslabljenom culu mirisa skener je nezamenljiva metoda.
 
MSCT SKENER HIPOFIZE
U slucajevima kada postoje  kontraindikacije za snimanje magnetnom rezonancom metoda izbora za otkrivanje oboljenja hipofize je CT skener sa kontrastom.
Indikacije za snimanje hipofize su hormonski poremecaji same hipofoize ili drugih zlezda sa unutrasnjim lucenjem ciji rad hipofiza kontrolise. Gigantski rast – akromegalija kod hiperaktivnosti ili patuljasti rast kod nedostatka lucenja hormona hipofize. Sumnje na tumor, ciste razlicitog porekla i zapaljenjska oboljenja i anomalije krvnih sudova precizno se dijagnostikuju kompjuterizovanom MSCT tomografijom.
 
MSCT SKENER ORBITA, TEMPORALNIH KOSTIJU, KOSTIJU FACIJALNOG MASIVA
U  slucajevima povreda i preloma kostiju ocnih supljina, temporalnih kostiju i kostiju lica skener je primarna dijagnosticka procedura. Otkriva sve anomalije, tumore i zapaljenske promene opisanih regija.
CT skener pluća, glave, abdomena, kičme Fizikus Beograd

MSCT SKENER KICMENOG STUBA

Kicmeni stub je nakompleksniji deo skeletnog sistema. Mnostvo prsljenova i njihovih zglobova, kicmena modina, zivaci i krvni sudovi koji prolaze kroz kicmeni stub zahtevaju visoko rezolutivnu i sofisticiranu dijagnostiku kakva je kompjuterizovana tomografija – skener.
Brojni su problemi koji se namecu dijagnosticaru. Od povreda kicmenog stuba koje mogu biti sa ili bez neuroloskog deficita, izolovanih preloma prsljenskih tela i prsljenskih nastavaka pa do luksacija i spondilolisteza prsljenova.  Osteoporoza moze dovesti do kompresivnih prelom prsljenskih tela. Razne tumorske promene najbolje  se vizualizuju msct skenerom. Hematoloska oboljenja kao sto je multipli mijelom mogu se lokalizovati u kicmenom stubu. Zapaljenske bolesti kao sto je spondilodiscitis, tuberkuloza i druge infekcije. Deformiteti bilo urodjeni ili steceni vrlo cesto zahtevaju dopunsku preciznu dijagnostiku kakva je MSCT kompjuterizovana tomografija. Ne treba zaboraviti hernije medjuprsljenskih diskusa i druge kompresivne radikulopatije, lumbalni i cervikalni sidrom i isijalgiju. 
 
MSCT SKENER GRUDNOG KOSA I PLUCA
Metoda izbora u dijagnostici svih oboljenja i povreda zidova grudnog kosa. Prelomi i povrede rebara, grudne kosti, medjurebarnih misica, nerava i krvnih sudova se izuzetno jasno registruju. Zapaljenja pluca i plucnih maramica, pleuralni izliv, pneumotoraks i sve tmorske promene dominanto se dijagnostikuju skenerskom tomografijom. Posebno aktuelna plucna fibroza upravo se jedino moze dijagnostikovati i kvantifikovati multislajsnom skenerskom tomografijom. Sve druge strukture unutar grudnog kosa u koje spada medijastinum, jednjak, traheja, aorta plucne vene i srce se takodje odlicno prezentiraju na skenerskim snimcima.
 
MSCT SKENER ABDOMENA – TRBUSNE DUPLJE
Sva oboljenja trbusnih organa, takozvani parenhimski organi kao sto su jetra, slezina, pankreas, bubrezi i nadbubrezne zlezde, indikacija su za multislajsnu kompjutersku tomografiju – skener. Takodje krvni i limfni sudovi i suplji organi – zeludac i creva mogu se kontrastnim snimanjem izuzetno precizno difernecirati i zameniti vec uobicajene gastro i kolonoskopije.  
 
MSCT SKENER MALE KARLICE
Skener sa kontrastom apsolutno uz magnetnu rezonancu moze odgovoriti na sva pitanja kada se radi o maloj karlici i svim organima u njoj. Upalni procesi, povrede i tumori mokracne besike i prostate kod muskaraca a  materice i jajnika kod zena indikovani su za msct skenersku dijagnostiku.
 
MSCT SKENER UROGRAFIJA
Koristi se u dijagnostici oboljenja bubrega, uretera i mokracne besike. Bubrezna urolitijaza- kamen u bubregu i mokracnim putevima, zapaljenja i infekcije kao i sva stanja u kojim dominira prisustvo krvi u urinu su indikacija za primenu ove metode. MSCT skener sa kontrastom se koristi takodje u otkrivanju svih tipova tumora urinarnog sistema i bubreznog parenhima.
 
MSCT SKENER KARLICE SA KUKOVIMA
Ova metoda je superiorna kada su u pitanju oboljenja sakroilijacnih zglobova, zapaljenske promene u seronegativnim artropatijama, ankilozirajucem spondilitisu, reumatoidnom artritisu i drugim artritisima. Razvojne anomalije, povrede, primarni i sekundarni tumori u kostima karlice su apsolutna inikacija za kompjuterizovanu tomografiju.
 
MSCT SKENER DUGIH KOSTIJU RUKU I NOGU, SAKA I STOPALA
Dve dominantne metode u dijagnostici svih povreda, zapaljenja i tumora kostiju su rendgen i msct skener. Prednost u dijagnostici je na strani skenera posebno kada su u pitanju tumorske promene i zapaljnja kostiju i zglobova. 
 
MSCT SKENER ANGIOGRAFIJA KRVNIH SUDOVA VRATA I GLAVE
Skenerske angiografije krvnih sudova vrata, karotidnog i vertebrobazilarnog sliva i sve ateroskelrotske promene, tromboze, aneurizme i krvarenja u mozgu, mogu se dijagnostikovati  kontrastnom ct angiografijom.
 
MSCT SKENER PULMOANGIGRAFIJA
Kao posledica oboljenja perifernih venskih sudova, srcanih aritmija,  povreda i tromboza krvnih sudova nogu, nastaju embolije plucnih krvnih sudova. Metoda za njihovu detekcju je upravo ct pulmoangiografija koja jasno odvaja sve upale i tumore pluca od tromboembolija plucnih krvnih sudova.
 
MSCT SKENER AORTOGRAFIJA
Ova metoda je suverena u dijagnostici svih oboljenja aorte kao sto su disekantna aneurizma i druga prosirenja aorte, kao i tromboze arterija i grana koja izlaze iz aorte.
 
MSCT SKENER KORONAROGRAFIJA
Zlatni standard u dijagnostikovanju angine pectoris kojom se dijagnostikuju suzenja koronarnih arterija koje ishranjuju srcani misic. Za razliku od standardne koronarografije, kod ove metode nema potrebe za ulaskom kateterom u srce i krvne sudove. Uz primenu intravenskog kontrasta precizno se uocavaju i najsitnije grane koronarnih arterija i sve promene na njima. Pored jednostavnosti, bezbolnosti i bezbedne kratkotrajne primene takodje nema potrebe za hospitalizacijom pacijenta.