Search
Close this search box.

ENDOKRINOLOGIJA

Endokrinologija je grana interne medicine koja se bavi proučavanjem hormona, mnogobrojnih žlezda koje ove hormone izlučuju i njihovog uticaja na funkcije tkiva i organa. Endokrinologija se bavi oboljenjima nastalim zbog poremećaja funkcije žlezda sa unutrašnjim izlučivanjem. Ova oboljenja dovode do teških poremećaja zdravlja i potrebno ih je što pre dijagnostikovati i adekvatno lečiti. 
Šećerna bolest – Dijabetes, bolesti štitaste žlezde i druga stanja i bolesti: hiperlipoproteinemije, ili povećanje holesterola i trglicerida, gojaznost i poremećaji ishrane, metabolički sindromi, bolesti paraštitastih žlezda, nadbubrežne žlezde, hipofize, ženskih i muških polnih hormona, poremećaj gustine kostiju, osteoporoza, osteopenija spadaju u domen endokrinologije.
Dijabetes se ubraja među najčešća endokrinološka oboljenja, sa stalnim porastom. To je posledica modernog stila života i povećanja broja spoljašnjih etioloških činilaca, među kojima se posebno izdvaja gojaznost, fizička neaktivnost i stres.
Šećerna bolest – Dijabetes - Poliklinka Fizikus
Gojaznost, je veliki problem današnjice, naročito među mlađom populacijom. Određivanjem BMI(body mass index), telesnog sastava,  kao i broja kalorija koje su potrebne za dnevne aktivnosti, mogu se odrediti adekvatne hipokalorijske dijete.
Bolesti štitaste žlezde su na drugom mestu, odmah iza dijabetesa. Dva najčešća poremećaja su pojačana funkcija, hipertireoidizam i snižena funkcija, hipotireoidizima. Promena građe štitaste žlezde, najčešće uvećanje, struma, može biti udruženo sa hiperaktivnošću ali i sa hipoaktivnošću žlezde.
Od dijabetesa u svetu boluje više od 400 miliona ljudi, dok u Srbiji broj obolelih premašuje 700.000. Većina od ovog broja je između 40. i 60. godine života, a 90% njih ima stečeni dijabetes tipa 2. Podjednako obolevaju i žene i muškarci. Samo 10% obolelih su deca koja imaju tip 1 dijabetesa koji se obavezno reguliše insulinom. Zabrinjava činjenica da raste broj dece koja, zbog nepravilne ishrane, gojaznosti i nedovoljne fizičke aktivnosti, obolevaju od dijabetesa tipa 2.
Poremecaj ishrane - Šećerna bolest – Dijabetes - Poliklinka Fizikus

USLUGE U ENDOKRINOLOGIJI:

  • Pregled specijaliste
  • Laboratorija
  • Ultrazvuk štitne žlezde
  • Ishrana i metabolizam
  • Određivanje telesnog sastava
  • Propisivanje dijeta