Search
Close this search box.

REUMATOLOGIJA

Reč “Reuma” potiče iz grčkog jezika, a znači-strujanje. Mnogi bolovi i ograničenje pokreta  se često nazivaju istim imenom – reuma.

Milioni ljudi širom sveta pate od neke vrste reumatskih oboljenja. Reumatske bolesti uglavnom napadaju zglobove, tetive, ligamente, kosti, mišiće, a neke zahvataju i unutrašnje organe. Većina reumatskih oboljenja dovodi do smanjene sposobnosti kretanja, propadanja zglobne hrskavice i deformiteta sistema za kretanje. To povlači smanjenje funkcije i propadanje drugih organskih sistema kao što su kardiovaskularni i metabolički.
Uzroci reumatskih bolesti uglavnom nisu poznati i na njih se ne može delovati direktno, ali se bolesti mogu držati pod kontrolom i pravilnom terapijom se pacijentu mogu olakšati tegobe, sačuvati pokretljivost i poboljšati kvalitet života.”

Subspecijalistički pregled reumatologa - Poliklinika Fizikus

USLUGE U REUMATOLOGIJI

 • Subspecijalistički pregled reumatologa
 • Dijagnostički ultrazvuk mekih tkiva i zglobova
 • Dijagnostika i terapija degenerativnog reumatizma kičmenog stuba i zglobova
 • Diskopatija kičmenog stuba
 • Vanzglobni reumatizam (tendinitisi entezitisi, fibromijalgije)
 • Dijagnostika i terapija zapaljenskog reumatizma – (reumatoidni artritis, spondilartropatije, ankilozirajući spondilitis, reiterov sindrom)
 • Dijagnostika i terapije osteoporoze
 • Metabolička oboljenja zglobova – urički artritis (GIHT)
 • Polimiozitis, dermatomiozitis i druge zapaljenske miopatije
 • Sistemske bolesti vezivnog tkiva (sistemski eritemski lupus, sistemska skleroza, sistemski vaskulitisi, sjegrenov sindrom)
 • Fizikalna terapija u reumatologiji
Osteoartritis ili artroza - Poliklinika Fizikus

Osteoartritis

Osteoartritis ili artroza je oboljenje čija je glavna karakteristika oštećenje i gubitak zglobne hrskavice . Kako se hrskavica smanjuje, tako je i trenje kostiju i zglobova prilikom kretanja veće, što oštećuje zglobove i dovodi do upale. Uzrok nastanka osteoartritisa nije poznat ali je ovo oboljenje toliko učestalo da ga često povezuju sa starenjem. Smatra se međutim da genetska predispozicija i mehanička oštećenja imaju dominantnu ulogu Zahvaćena su uglavnom kolena, kukovi, vrat, prsti, donji deo leđa. Simptomi su najčešće bolovi, oticanje i osetljivost u zglobovima, koji mogu biti topli pri dodiru, zatim, slabost mišića, bolovi pri hodu i ograničenje pokreta pri aktivnostima dnevnog života i fizičkoj aktivnosti.

Reumatoidni Artritis - Poliklinika Fizikus

Reumatoidni Artritis

Manje je zastupljen od Osteoartritisa.Najveći broj obolelih od ove vrste artritisa, njih 75 %, predstavljaju osobe ženskog pola. Glavna karakteristika ovog oboljenja je simetrična zahvaćenost više zglobova, koja je progresivna i na kraju dovodi do ireverzibilnih deformiteta zglobova.Kod ovog oboljenja imuni sistem napada sopstvena tkiva izazivajući bolove u zglobovima, otok i ukočenost. Pored bolova, otoka i ukočenosti zglobova koja je naročito izražena ujutru, simptomi uključuju i umor, groznicu, gubitiak telesne mase. Oboljenje ina sistemski karakter i vrlo često su zahvaćena i druga tkiva i organi kao što su pluća, srce i krvni sudovi.

Sistemski eritemski lupus (SLE)

Sistemski eritemski lupus (SLE)

Sistemski eritemski lupus, SLE predstavlja još jedno autoimuno oboljenje. Imuni sistem napada i oštećuje zglobove, kožu, bubrege, srce, pluća, krvne sudove, mozak. Simptomi bolesti su bolovi i ukočenost zglobova, umor, osip, koji se na obrazima karakteristično ispoljava šireći se od nosa prema obrazima u formi leptira,. Zatim blago povišena temperatura, opadanje kose, anemija, bolovi u grudima. Istraživanja pokazuju da od lupusa oboleva od 15 do 50 na sto hiljada osoba. Žene čak 6 -10 puta češće obolevaju u odnosu na muškarce.

Reumatologija - Giht - Poliklinika Fizikus

Giht

Giht je forma artritisa (upala zglobova) koju prati taloženje kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Mokraćna kiselina se normalno stvara u organizmu, međutim, ukoliko postoji poremećena ravnoteža u njenom metabolizmu, ona se taloži u zglobovima. Taloženje kristala mokraćne kiseline dovodi do upala u epizodama, oticanja i bola u zglobovima, a zahvaćen je obično nožni palac.

Reumatologija - Fibromijalgija - Poliklinika Fizikus

Fibromijalgija

Bolest fibromialgija je hronično i difuzno bolno stanje mišićnog i vezivnog tkiva. Oboleli od fibromijalgije osećaju bol u mišićima i pripojima, koji prati ukočenost, osećaj umora, glavobolje i aksioznosti. Bol, ukočenost i osetljivost u podurčju mišića i tetiva, naročito je izražena u predelu vratne kičme i ramena na takozvanim bolnim tačkama.

Reumatologija - Skleroderma - Poliklinika Fizikus

Skleroderma

Sistemska skleroza je hronično sistemsko obljenje koje zahvata sitne krvne sudove kože i unutrašnjih organa. Predstavlja autoimuno obljenje u kome se proces dominantno manifestuje promenama u koži zbog čega je i dobila ime. U prvoj fazi dominira zapaljenje koje kasnije dovodi do fibroze i oštećenja kože prstiju i šaka. U velikom procentu bolest se dalje širi na unutrašnje organe zahvatajući pluća, bubrege , srce i digestivni sistem. Kao i kod većine reumatskih oboljenja od sistemske skleroze češće oboljevaju osobe ženkog pola.

LEČENJE I TERAPIJA

Terapija reumatskih oboljenja je vrlo kompleksna, a koji lek i terpija će se primeniti zavisi od tipa reumatskog oboljenja. Ne postoji lek koji leči sam uzrok bolesti, ali terapija uspešno umanjuju simptome i poboljšava kvalitet života pacijenta. U nekim slučajevima terapija može sprečiti dalje oštećenje zglobova ili ostalih zahvaćenih organa i usporiti tok bolesti. Obično se propisuju lekovi koje zajedničkim imenom nazivamo antireumatici. To su ustvari  nesteroidni antiinflamatorni lekovi (ibuprofen, diklofen, naproksen, acemetacin, ketoprofen itd), koji imauj jak antizapaljenski ali i analgetski efekat. Takođe se primenjuju lokalni antireumatski i analgetski gelovi, koji se utrljavaju na mesto bola. U terapiji degenerativnog oštećenja hrskavice velikih zglobova primenjuju se kortikosteroidi i drugi lekovi koji se daju direktno u zglob.