Search
Close this search box.

RAYNAUDOV (REJNOOV) SINDROM, FENOMEN I BOLEST

ANALIZA NAŠEG AUTORA

Rejnoov fenomen i Rejnoova bolest su stanja u kojima dolazi do spazma (grca) malih arteriola u prstima ruku i nogu pri izlaganju hladnoci i emocionalnom stresu. Ovaj spazam krvnih sudova je pracen pojavom bledila, crvenila i modrila koze.

Bledilo koze je posledica spazma krvnih sudova. Modrilo nastaje zbog hipoksije a crvenilo nakon ponovnog uspostavljanja normalne cirkulacije.
Ovakvo stanje se naziva Rejnoov fenomen kada je simptom razlicitih autoimunih bolesti kao sto su sistemska skleroza i sistemski eritemski lupus.
Termin Rejnoov sindrom ili Rejnoova bolest se upotrebljava ako nema poznatog uzroka i tada je to bolest sama za sebe.
 
Osnovnim simptomi su pojava bledila, cijanoze i crvenila prstiju, saka i stopala pri izlaganju hladnoci. Njih prati jak bol i osecaj hladnoce. Nije neuobicajeno da do promene boje koze dodje samo na jednom ili dva prsta. Kod tezih slucajeva moze doci do pojave ranica na i do izumiranja tkiva vrhova prstiju.
 
Osobe koje imaju ovaj fenomen obavezno bi trebale da se podvrgnu ispitivanju. Rejnoov fenomen nekada godinama predhodi razvoju autoimunih sistemskih bolesti. Da bi se izvrsila diferencijacija bezazlene Rejoove bolesti od Rejnoovog fenomena potrebno je uraditi kapilaroskopiju i imunoloske analize.
 
Lecenje Rejnoovg sindroma zavisi od stepena tezine. U blazim slucajevima dovoljno je izbegavanje izlaganju hladnoci i utopljavanje saka i prstiju. Ukoliko je potrebno preporucuju se lekovi koji sire krvne sudove(vazodilataorni lekovi). Problem moze da bude sto oni dovode do smanjenja krvnog pritiskai glavobolje. Lokalno na prstima se moze utrljavati nitroglicerin u obliku masti. Najnovija istrazivaanja dovela s do zakljucka da  je najbolja terapija Rejnoovog sindroma upotreba botoksa. On se primenjuje lokalno i dovodi do dugorocnog sirenja krvnih sudova. To smanjuje ishemiju i dovodi do isceljenja ulceracija na kozi. Zbog svoje efikasnosti botoks se danas primenjuje kao prva linija u lecenju Rejnoovog sindroma.