Search
Close this search box.

SAVET

SKRIVENE KALORIJE

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje ima vrlo široku primenu u domaćinstvu te je bez njega vrlo često nezamislivo okretanje zdravijem načinu života. Jedna kašičica kokosovog ulja ima 120 kalorija i 12 grama zasićenih masti, što odgovara 60 odsto potrebne količine masnoća u jednom danu.
 
Proizvodi bez glutena
Poslednjih nekoliko godina postalo je pomodno ne jesti hranu koja sadrži gluten, ali ako ne patite od celijakije ili netolerancije na gluten, zaista nema razloga da konzumirate hranu bez glutena. Proizvodi bez glutena nisu ništa zdraviji od onih koji ga sadrže, naprosto su samo namenjeni pomenutim zdravstvenim stanjima.
 
Pripremljene mešavine za koktele
Tokom letnjih meseci češće nego ikada pijemo koktele, a i u prodavnicama se nudi veliki izbor unapred pripremljenih mešavina. Iako se to na prvi pogled čini kao mnogo praktičnija i jeftinija opcija nego da kupujemo sve sastojke i mešamo ih sami zajedno, takve mešavine sadrže vrlo velike količine šećera.
 
Kupovna granola
Granola u obliku pločica s dodacima često se prezentuje kao najjednostavniji način zdrave ishrane koju možemo kontumirati kada smo u gužvi ili van kuće. Upravo i ona ima vrlo visok procenat šećera, a premalo ostalih sastojaka.
 
Umak od paradajza
Baš kao i kečap, umak od paradajza zasićen je šećerom, ali i visokim postotkom natrijuma koji zajedno duže čuvaju svežinu proizvoda.
 
Zamena za meso
Više nego ikada ranije naše prodavnice preplavljene su proizvodima koju nude zamenu za meso. Namenjeni u prvom redu veganima i vegetarijancima, ti proizvodi nude zamene koje imitiraju kobasice, viršle, odreske i druge mesne prerađevine. Baš zbog toga što imitiraju drugu hranu, moraju biti itekako industrijski prerađene, a to neretko uključuje velike količine natrijuma, šećera i raznih emulgatora, što su ništa drugo nego skrivene kalorije.
 
Salata sa dresingom
Kada pazimo na ono što unosimo u sebe, vrlo često u restoranima naručujemo salate, naročito u letnjim mesecima. Međutim, ako je na tu salatu dodat dresing koji sadrži nešto više od maslinovog ulja, soli, limuna ili pak jogurta, salata može da postane prava kalorijska bomba.